Určitě znáte situaci, kdy stojíte před šatníkem a vzdycháte, že vůbec nemáte co na sebe. Přitom vaše skříň praská ve švech a je v ní tolik věcí, že by jste si mohly otevřít butik. Módní stylistka Lucie Vám poradí, jak si efektivně vytřídit šatník. Konečně budete mít přehled o tom, co doma máte a jak tyto kousky spolu vzájemně kombinovat.

Minimálně jednou ročně veškeré oblečení vyházejte na hromadu a to s jasným cílem: KONEČNĚ SI UDĚLAT POŘÁDEK.

Hlavní chybou bývá skladování věcí z následujících kategorií. Věřím, že nejedna z vás, se v tom určitě najde, ale buďte nekompromisní, tyhle věci musí z domu.

1. Tohle ještě vynosím – třeba do lesa, na doma, no přece to jen tak nevyhodím, když je to skoro jako nové! Pokud je Vaše skříň, plná věcí do lesa, na doma nebo jen tak se psem, nevejdou se tam věci, které potřebujete k nošení každý den.

Řiďte se tedy pravidlem: maximálně 5 triček, 2 kalhoty, 2 svetry

2. Velmi oblíbená kategorie „Hm do toho zhubnu“! Ruku na srdce, neříkejte, že doma takový kousek nemáte? Prosím darujte tyto kousky hubenější kamarádce. Jí uděláte radost a Vy se nebudete muset pravidelně trápit, že nejste dostatečně hubená. A když přece jen zhubnete, koupíte s radostí nové oblečení

3. Třeba to zas bude moderní. Sice nevím, jak to nosit, ale je to tak pěkné. Nebo, jednou se mi to k něčemu bude hodit. Ano, módní trendy se sice stále mění jako ponožky, ale kvůli tomu si nutně nemusíte schovávat něco, co se Vám vlastně až tak moc nelíbí a prostě to není Váš styl! Pamatujte, oblečení, které jste v posledních 2 letech neměla na sobě, nepotřebujete.

Každá z nás podvědomě ví, co nám sluší a v čem se cítíme pohodově a sami sebou. To je totiž to nejdůležitější! A pokud vlastníte několik šatů, do kterých se ne a ne po té karanténě dostat. Nezoufejte! Je nás takových mnohem víc. Nemusí vám však zabírat místo ve skříni! Udělejte si radost a pořiďte si takové, co Vám budou slušet a budete se v nich cítit dobře. To je klíčem k úspěchu a sebedůvěře 🙂 A co s tím „zbytkem“ ???? Podarujte kamarádky, recyklujte, každopádně už to do vaší skříně nepatří.

Nyní se nabízí otázka. A co tedy vlastně mám nosit? Jak zjistit, co je můj styl?

1. Určitě víte, jaké máte přednosti a co ráda ukážete i naopak, co potřebujete zakrýt. Tohle by mělo být tím nejdůležitějším kritériem. Vybírejte oblečení podle Vašeho typu postavy, tak aby jste docílila symetrie a pomyslného tvaru přesýpacích hodin.

Pokud si nejste jistá svým typem postavy, podívejte se na naše starší články, kde se tomuto tématu věnujeme.

2. Co si raději obléknete?

a) květované šaty
b) jednoduchou halenku, sukni a lodičky
c) rozevlátou tuniku a volné kalhoty
d) triko, džíny a tenisky ?????

Opravdu se zamyslete, co nosíte běžně nejraději? V čem se cítíte dobře? Co se Vám líbí na ostatních a chtěla by jste to také nosit?

Jestliže si to nedovedete úplně představit, podívejte se třeba na google : CELEBRITY STREET STYLE vykoukne na vás spousta krásných fotek a nekonečné inspirace. Tady zjistíte, že se vám kupříkladu líbí outfity, kde jsou sukně a saka nebo dlouhé šaty a motorkářská bunda…hned máte na čem stavět.

Už totiž víte, že se při nákupech budete soustředit na sukně či šaty a kalhotám se vyhnete i když budou ve slevě 🙂

A pokud si přece jen nevíte rady, nezoufejte! Je tu náš tým stylistek a rády Vám poradíme s organizací šatníku, typologií postavy i s nákupy.

Autor: Lucie Gálková, osobní módní stylistka, Brno