Není totéž, když dva dělají totéž. Jak je možné, že v jednom obchodě pořídíte bavlněné bílé triko za 125 Korun a v jiném za 700? Tohle tajemství Vám poodhalí módní poradkyně pro muže i ženy Lucie.

Začneme u bavlny

Doporučuji se poohlédnout po tričkách z mercerované bavlny, nemačkají se tolik a vydrží velmi dlouho. Také vybírejte bavlnu s označením Upland, Pima, Sea Island. Jedná se o nejkvalitnější materiál. Můžete jej zakoupit třeba v Espritu či v Lacoste.

Pokud si koupíte tričko z řetězce, prohlídněte si jej pozorně. Jak je látka hustá, spíše řídká a tenká, když ji natáhnete, vrátí se hezky zpět? Pokud ano, tak i takové tričko by vám mělo pár sezón vydržet 🙂

Dále tu máme vlnu

Pokud toužíte po kvalitním vlněném kabátu, který nebude pouze na jednu sezónu, pozorně čtěte! Kvalitní vlněný kabát by měl obsahovat minimálně 60% vlny.

Pokud na štítku uvidíte kupříkladu 40% vlny a zbytek je směs umělých vláken, tak ten si určitě nekupujte, nezahřeje Vás a velmi brzy ztratí svůj tvar.

U polyesteru, kvalitu na první pohled nepoznáte. Určitě nekupujte výrobek, na němž je už v obchodě vidět, že žmolkuje či na něm ulpívají chloupky a nečistoty. Pokud látka lehce škrábe na kůži, nebo Vám z ní elektrizují vlasy, rovněž ji nedoporučuji kupovat.

A ještě se podíváme na zoubek kožence

Koženka je velmi oblíbený materiál. Pokud možno, vybírejte spíše matné a hladké materiály, čím lesklejší jsou, tím menší mají životnost.

Zde se řiďte heslem, méně je více.

Čím více aplikací a prošívání model má, tím je pravděpodobnější, že se látka brzy začne trhat, také spíše vybírejte model, který je už na omak z pevnější koženky. Co se péče o ni týče, tak aby vám opravdu dlouho vydržela, doporučuji ji prát pouze v ruce, ale o tom si něco řekneme, zase v příštím článku.

Chcete poradit v oblékání? Nebo potřebujete postavit základ profesionálního i osobního šatníku z efektivně kombinovatelných kousků? Naše módní stylistky vám poradí, jak podpořit váš přirozený půvab a nájst svůj osobitý styl.

 

Autor článku: Lucie Gálková, osobní online stylistka pro Brno