Statistiky krejčovských firem mluví jasně, úspěšný muž stráví v košili až polovinu svého života. Vaše košile by tedy měla být kvalitní, pohodlná, padnoucí, měla by odpovídat příležitosti na kterou si ji vezmete a hlavně by měla doplňovat Vaši osobnost. Pánové pamatujte si, první dojem je jen jeden, a tím, co nosíte dáváte signál svému okolí, kdo jste. Správná sebeprezentace, tak může velmi pozitivně ovlivnit vaše okolí a tím i Vaši kariéru. Pokud si tedy nevíte rady se svým stylem, nebojte se oslovit profesionální stylistku.

Jak tedy poznáme, že je košile opravdu kvalitní? Nejdůležitějším ukazatelem kvality látka. Pokud zvolíte nevhodnou látku, nejen, že to pocítíte na vlastním těle, ale ucítí to i Vaše okolí. Ideálním materiálem je čistá přírodní bavlna utkaná z dlouhých vláken. Nejen že dobře vypadá, ale je hlavně pohodlná a zdravá – je prodyšná a dobře odvádí pot. Můžete se setkat s několika druhy bavlny – může to být popelín, rypsový kepr nebo pinpoint. Nejkvalitnější bavlna se nazývá Sea Island.

Dalším ukazatelem kvality je límeček – nikdy nekupujte košili s lepeným límečkem. U běžných košil je vnitřní část límečku tvořena umělým materiálem, ke kterému je vnější látka přilepena. Límeček je pak u krku nepříjemný na nošení a dříve se opotřebí, protože použité lepidlo se časem vymyje a vnější látka se začne oddělovat od vnitřní části. Límeček by tedy celý měl být ze stejného materiálu, jako je košile samotná, tvoří ho několik stejných kusů bavlny, které jsou k sobě pečlivě sešity. Tento způsob výroby je samozřejmě složitější a dražší, dělá se pouze ručně, a klade proto vysoké nároky na zkušenosti krejčího. Důležitý je také tvar límečku, protože ovlivňuje Váš vzhled a celkový dojem. Muži s úzkým obličejem by měly sáhnout po širším límečku a obráceně. Rozhoduje také příležitost na kterou si košili vezmeme. Pamatujte si formální košile by měla mít límec bez knoflíčků. Knoflíčky patří k volnočasovým košilím.

Košile svému majiteli musí krásně padnout, je tedy důležité si pečlivě vybrat košili, která je jako vyrobená na míru, pokud takovou košili nenajdete, raději si je nechte ušít. Druhá strana Vás vnímá jako celek, můžete mít mnoho znalostí a dovedností, ale z 87% tvoří náš dojem neverbální projev, do čeho spadá i výběr Vašeho oděvu. Vaše okolí Vás tedy podvědomě analyzuje a vyvstává nám otázka opravdu dokážete dokončit složitý projekt, když si nedokážete ani vybrat padnoucí košili?

Každý přitom potřebuje jiný střih, obvod krku, velikost a délku rukávů, jiný tvar límečku. Košile musí být elegantně vyštíhlená, avšak stále příjemně volná.

autor článku: osobní stylistka Michaela Tutko